Міжнародний семінар “Європейські стандарти якості вищої освіти у контексті проходження міжнародної акредитації”

12 травня 2021 року відбувся Міжнародний семінар “Європейські стандарти якості вищої освіти у контексті проходження міжнародної акредитації” за участю Центрального агентства з оцінювання та акредитації ZEvA (Німеччина), Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (Україна) та викладачів кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика.

Сергій Квіт звернув увагу на спільну логіку акредитації західноєвропейських та українських ЗВО, незалежної експертизи, внутрішньої культури та системи якості освіти. Агентством створено онлайн-ресурс для опитування студентів про вивчений курс перед здачею сесії.  НАЗЯВО пропонує звернутись до західноєвропейських агентств з оцінювання та акредитації щодо врахування національних особливостей та організації освітнього процесу в українських ЗВО. Наталія Стукало презентувала досвід онлайн акредитації, положення про акредитацію ОП. Спікерами підкреслено, що фінальні рішення про акредитацію підтверджуються сертифікатом, який автоматично буде відображатися в ЄДБО, а в дипломах випускників ЗВО – акредитаційне агентство. 

Німецькі колеги сильною стороною якості освіти вважають рівний діалог між викладачами, студентами та стейкхолдерами. Підкреслили, що зміст освіти оновлюється відповідно до ринку праці. Продемонстровано процес акредитації освітніх програм, інституційної акредитації, яка може відбуватись і в рамках 1 факультету, водночас PhD-програми акредитації не підлягають.

Усі спікери одноголосно підкреслили, що транскордонна співпраця забезпечує покращення освітніх програм, вимог до стандартів якості освіти та академічної доброчесності.

Програма семінару 12.05.2021