Участь у ток-шоу «Позиція Галичина»

15 червня 2021 р. на ТБ «Галичина» у прямому ефірі транслювалося ток-шоу «Позиція Галичина», у якому прийняла участь доктор педагогічних наук, професор кафедри Вікторія Стинська. Тема – Оптимізація ЗСО». В обговоренні взяли участь представники депутатського корпусу, науковці, керівники ОТГ, директори ЗСО, вчителі.

Дискусія розгорнулася навколо доцільності оптимізації. Зрозуміло, що процес оптимізації закладів освіти вцілому залежить від рішення громади, на території якої знаходиться школа. Відповідно, громада має переглянути доцільність утримання малокомплектних шкіл, які є дороговартісні. Уряд запевняє, що оптимізація – це крок до якісної освіти, адже вона дозволить покращити матеріально-технічне забезпечення шляхом зосередження коштів в одній школі, а не розпорошення їх по різних ЗСО з малою наповнюваністю класів.

Відтак, оптимізація має ще одну сторону. Це скорочення вчительських кадрів, і що найважливіше – позбавлення дітей важкодоступних регіонів права на освіту.

Резюме дискусії однозначне – оптимізація в такому вигляді, як вона пропонується – не на часі. Має  бути індивідуальний підхід до кожної школи,  і головне – у фінансовому коловороті не загубити основну цінність – дитину і її право на якісну освіту, адже чужих дітей не буває.