Академічна доброчесність та її вимоги щодо кваліфікаційних робіт (технологічний аспект)

В університетській школі академічної доброчесності 20 жовтня відбулося чергове заняття. Захід пройшов у форматі онлайн та був приурочений Міжнародному дню академічної доброчесності (21 жовтня) й Міжнародному дню боротьби з роботами на замовлення (20 жовтня). У ньому взяли участь студенти, аспіранти та викладачі. Основна тема – ” Академічна доброчесність та її вимоги щодо кваліфікаційних робіт (технологічний аспект)”.

На початку зустрічі її модератор, голова Комісії з питань етики та академічної доброчесності ПНУ, професор  Олег Жерноклеєв нагадав учасникам про базові поняття академічної доброчесності. Адже коли про неї заходить мова, дуже часто здобувачі освіти, а подекуди й викладачі, згадують лише про «плагіат». Насправді, відповідно до ст. 42 Закону України «Про освіту», порушеннями академічної доброчесності вважаються також і самоплагіат, фабрикація, фальсифікація, списування, обман, хабарництво, необ’єктивне оцінювання, вплив на науково-педагогічного працівника в будь-якій формі (прохання, умовляння, вказівка, тощо) з метою необ’єктивного оцінювання та ін. За порушення академічної доброчесності науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти можуть бути притягнені до різних форм відповідальності. Натомість дотримання академічної доброчесності здобувачами освіти передбачає: самостійне виконання навчальних завдань, посилання на джерела інформації, дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права, надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності.

Основні вимоги, механізми та процедури забезпечення дотримання норм академічної доброчесності в нашому університеті передбачені низкою документів, які оприлюднені у вільному доступі на сайті ПНУ («Публічна інформація» – «Академічна доброчесність»).