Нарада з питань організації та проведення науково-педагогічної (виробничої) практики

27 лютого 2023 року відбулася настановча нарада з питань організації та проведення науково-педагогічної (виробничої) практики для студентів першого курсу денної та заочної форми навчання педагогічного факультету другого (магістерського) рівня вищої освіти. Відповідно освітньо-професійної програми та навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки передбачена науково-педагогічна (виробнича) практика (1 курс, ІІ семестр).

В роботі наради взяли участь завідувач кафедри доцент, кандидат педагогічних наук Любов ПРОКОПІВ, керівник практики доцент, кандидат педагогічних наук Віра КОВАЛЬЧУК, викладачі кафедри, студенти денної та заочної форм навчання (50 студентів).

Метою науково-педагогічної (виробничої) практики майбутніх викладачів закладів вищої освіти є виховання у студентів потреби систематично поновлювати свої знання і творчо застосовувати їх у практичній діяльності, спираючись на знання з психології, педагогіки.

Науково-педагогічна (виробнича)практика складається з трьох етапів:

І етап – підготовчий. На цьому етапі здійснюється аналіз організаційно-функціональних особливостей бази практики та розробляються дидактично-методичні матеріали до майбутніх занять.

II етап – реалізація основних функцій викладача в умовах конкретного освітнього закладу.

III етап – підсумковий – включає підготовку звіту, його захист і підсумкове оцінювання результатів практики.

Практика передбачає отримання студентами достатнього обсягу практичних знань і навичок педагогічної діяльності. З цією метою наскрізною програмою передбачене безперервне практичне навчання студентів, починаючи з 1-го курсу і до випуску. Строки проведення практик визначені в навчальному плані.

Науково-педагогічна (виробнича) практика студентів спеціальності «Освітні, педагогічні науки» передбачає її проходження на базі кафедр Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника за змішаною формою навчання (онлайн, офлайн). Викладачі-методисти ознайомили студентів із особливостями виконання індивідуальних завдань та оформленням документації практики. В ході наради визначено дату проведення звітної конференції.