Сесія-виставка «Педагогічна та управлінська досконалість у професійній та фаховій передвищій освіті України: партнерство та європейські стандарти»

29 листопада 2021 року у форматі проведення off-line та on-line за допомогою сервісу Google Meet на базі Української інженерно-педагогічної академії (Харків, Україна) відбулась стратегічна сесія-виставка «Педагогічна та управлінська досконалість у професійній та фаховій передвищій освіті України: партнерство та європейські стандарти», в роботі якої прийняли участь викладачі кафедри (проф. І.СТРАЖНІКОВА) та здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (Н.БАСАРАБ, М.ОЛЕКСЮК). Мета проведення: відкриття Центру педагогічної та управлінської досконалості для професійної (професійно-технічної) освіти в Україні для реалізації Концепції розвитку системи підготовки викладачів професійної освіти на основі партнерства та презентація роботи Асоціації з розвитку професійної та неперервної освіти.

З привітальними словами до учасників звернулись ректор Академії (Олена КОВАЛЕНКО), директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (Анжеліка КРУТОВА), заступник Міністра освіти і науки України (Віра РОГОВА), координатор проєкту Erasmus+ PAGOSTE (Томас ДАЙСІНГЕР, Університет Констанца, Німеччина) та від Національного ЕРАЗМУС+ офісу України Жанна ТАЛАНОВА, яка зокрема наголосила на залученні закладів професійної та фахової освіти до співпраці з закладами вищої освіти. Томас ДАЙСІНГЕР підкреслив на важливості підготовки викладачів для професійної освіти в закладах вищої освіти з педагогічним спрямуванням.

У ході заходу проведено ряд тренінгів – механізми партнерської взаємодії закладів професійної (професійно-технічної) освіти зі стейкхолдерами (Спікери: д.пед.н., проф. Людмила ШТЕФАН, к.пед.н., доц. Вікторія КОВАЛЬСЬКА), аналіз та планування життєвих цілей у викладачів системи професійної (професійно-технічної) освіти (Спікери: к.психол.н., доц. Юлія БІЛОЦЕРКІВСЬКА, Галина ДАЦУН), цифровий простiр сучасного педагога. Гейміфiкацiя навчального процесу, інтерактивнi засоби освітньої взаємодії (Спікери: д.пед.н., доц. Тетяна БОНДАРЕНКО, к.пед.н., доц. Євген ГРОМОВ). Організаторами продемонстровано відеоролик про роботу центру педагогічної та управлінської досконалості для професійної (професійно-технічної) освіти, наголошено на аналізі проведених занять студентами під час педагогічної практики з відеозвітом і залученням стейкхолдерів.

Обговорення всіх питань відбулось за «круглим столом» «Партнерство для підготовки викладачів професійної освіти в Україні та розбудова асоціації з розвитку професійної та неперервної освіти».