Міжнародний онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни»

24 травня 2022 р. відбувся Міжнародний онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни», у роботі якого прийняли участь викладачі нашої кафедри (проф. Любов ПРОКОПІВ, Інна СТРАЖНІКОВА).

Модератором заходу виступила Наталя СТУКАЛО – заступник голови НАЗЯВО. Представники керівництва українських університетів різних регіонів поділились досвідом діяльності в умовах війни, юридичними консультаціями, створенням різноманітних платформ для забезпечення безперервності освітнього процесу, використання формальної/неформальної освіти. Так, щодо подолань проблем внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в умовах війни з учасниками форуму поділись своїм досвідом Микола Трофименко, ректор Маріупольського державного університету, Тетяна Кагановська, ректорка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Олександр Азюковський, ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Володимир Бугров, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Дмитро Шеренговський, проректор Українського католицького університету та Володимир Мірненко, директор департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України.

Відкрив зустріч голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯО) Андрій Бутенко. Також з вітальним словом до учасників звернулись Сергій Шкарлет – Міністр освіти і науки України, Сергій Бабак – голова комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій, Посол Генрік Вілладсен, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Дуглас Блексток, Президент ENQA, Карл Дітріх, Президент EQAR, Деб Адаір, Президентка INQAAHE, Франсі Демсар, Президент CEENQA. Модерувала зустріч та розповіла про зовнішнє забезпечення якості вищої освіти України під час війни Наталія Стукало, заступниця голови НАЗЯО.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зауважив, що і в умовах війни «Україна спільними зусиллями прагне підняти рівень освіти»: «Прагнемо відповідати європейським трендам та стандартам». Він також відзначив, що освітній процес відновлено у 100 відсотків університетів країни.

Ректор, професор Ігор ЦЕПЕНДА у темі «УНІВЕРСИТЕТ В УМОВАХ ВІЙНИ: СОЛІДАРНІСТЬ, ПІДТРИМКА, РОЗВИТОК» презентував досвід роботи нашого університету з гуманітарних питань, психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам, співпрацю і допомогу Херсонському державному університету, перспективи реалізації програми подвійних дипломів у ПНУ ім.В.Стефаника, наукових освітніх проєктів, підтримки науковців, що залишились на теренах України.

Під час форуму також детально зупинились на забезпеченні якості вищої військової освіти, окреслили перспективи та очікувані результати відповідно до вимог професійної військової освіти, НАТО та НАЗЯВО. Учасникам онлайн-форуму було представлено національний план дій зовнішнього забезпечення якості вищої освіти задля входження у ENQA.

Наприкінці зустрічі відбулась відкрита дискусія.